profesor 25.10.2002,12:53 | "...Po drugim piwie zmysły się luzują. Jak tniesz na krajzedze i czujesz wiatr w palec, to już nie masz ręki..." | |
okoon 25.10.2002,13:00 | trzecie piwo muli a potem juz z gorki | |
mezza 25.10.2002,14:36 | po czwartym spiewasz | |
ertika 25.10.2002,14:40 | albo tanczysz... do woli... albo idziesz proobowac swoich sil w IDOLU... khyhy | |
mezza 25.10.2002,15:02 | taaa... wuasnie mi sie zmysuy luzujom :) /za dusho ostatnio pijeu :| / | |
hulaj 25.10.2002,15:07 | po piontym sie zakochujesz po 7 masz juz rozwud | |
ertika 25.10.2002,15:13 | hulaj chyba w las wargas... | |
szczepan 25.10.2002,15:25 | piąte przez dziesiąte... | |
shamothan 25.10.2002,21:00 | ble.. moczymordy........! | |
dragonnnn 26.10.2002,15:13 | Piwo doskonale gasi pragnienie. Jest to napój izotoniczny tzn. jego ciśnienie osmotyczne jest podobne do ciśnienia osmotycznego krwi. Posiada ono również unikalne walory smakowe oraz odżywcze a także wiele witamin. Znaczenie fizjologiczne i żywieniowe piwa: Poprawia trawienie Witamina PP (niacyna) i B2(ryboflawina) działają pobudzająco na soki żołądkowe i funkcje przewodu pokarmowego. Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych i nerkowych Składniki chmielu oraz sole potasowe działają moczopędnie, dlatego urolodzy polecajš piwo w celu "przepłukiwania nerek". Działa uspokojająco Piwo w mniejszych ilościach nie likwiduje zmęczenia, ale usuwa napięcia nerwowe. Alkohol zawarty w piwie działa również usypiająco. Stanowi cenne uzupełnienie w żywieniu człowieka Na przykład spożycie 1 litra piwa pełnego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na metioninę i lizynę w 27%, walinę w 29%, a fenyloaninę aż w 46%.Samo piwo nie tuczy. Dawne przekonanie, że od piwa się tyje, powstało w czasach, gdy piwo było dodawane do bardzo tłustych potraw. Piwo i zdrowie: Umiarkowane spożycie piwa prowadzi do zmniejszonego odkładania się tłuszczu. Rozsšdne spożycie piwa zmniejsza ryzyko zawału serca. Po spożyciu piwa poziom cukru we krwi maleje, dzięki temu występuje zwiększone wydzielanie insuliny. Sugestie na temat anty rakowego działania piwa wypowiadali dr Protti i dr med. Hermann. Badania dr med. Enders'a i dr med. Hermann'a potwierdzajšą naczący wpływ piwa na zahamowanie rozwoju zarazków gruźicy. historia piwa Już 6000 lat temu Sumerowie na swoich glinianych tabliczkach zapisali informacje dotyczące wytwarzania piwa. W starożytnym Egipcie żadna uroczystość (żałobna) nie mogła odbyć się bez tego napoju. W "Księdze snów" piwo oznaczało pomyślną wróżbę. Piwowarzy posiadali również wówczas swojego patrona-był nim Ozyrys. W czasach panowania Rzymian piwo określane było mianem 'wina z jęczmienia'. Chrześcijanie winu przypisali rolę sakralną, a piwo było traktowane jako napój orzeźwiający. W raz z rozprzestrzenianiem się zakonów, technika wytwarzania tego szlachetnego trunku była udoskonalana. W IX w. do opactwa St. Gallen w Szwajcarii należała słodownia i trzy browary. W każdym z nich minisi przygotowywali inny gatunek piwa: Tertia - dla pielgrzymów; Cerevisia - do codziennego użytku; Prima Melior - najlepsze piwo trzymane na specjalne okazje; To właśnie zakonnicy zaczęli dodawać chmiel (ok. 1000r.) oraz przenieśli fermentację do zimnej piwnicy (Bawaria, 1429r.). W średniowieczu produkcja piwa coraz bardziej nabierała cech przemysłu. Pierwsze browary typu rzemieślniczego powstały w XI w. w Londynie i Trondheim, wkrótce rozprzestrzeniły się na całą Europę. W owych czasach bardzo trudno było o przywilej warzenia piwa. Cechy narzucały obowiązek odbycia praktyki czeladniczej (nawet 3 lata). Wielkim amatorem piwa był sam król Bolesław Chrobry. W Polsce piwo można nazwać napojem narodowym. Powód tego jest dosyć prozaiczny- w naszym kraju nie dojrzewa winorośl. Gall Anonim w swoich kronikach pisał: "...Goście Piasta obficie zapijali jedzenie beczułką dobrze sfermentowanego piwa, którego ciągle ubywało". Zaś Jan Długosz opisując nasze obyczaje wspomina: "wino tu rzadko używane. Ma jednak naród polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody, po polsku piwem zwany. Ale nie ma nadeń lepszego dla pokrzepienia ciała . Jest nie tylko rozkoszą mieszkańców , lecz i cudzoziemców". W wieku XVI było na naszych ziemiach już 86 browarów. W Polsce pierwszy zapis określajšcy prawa odnoszące się do produkcji i sprzedaży piwa pochodzi z 1272 roku. W okresach trudności surowcowych chmiel zastępowano ziołami a jęczmień owsem i żytem. W związku z tym w 1434 roku w Weissesee wydane zostały "Statuta thaberna", który stanowił min., że do produkcji piwa można używać tylko chmielu, jęczmienia i wody. W 1516 roku książęta bawarscy wprowadzili obowiązujące do dzisiaj tzw. "prawo czystości". W 1842 roku w czeskim browarze "Prazdnoj" w Pilźnie poraz pierwszy przeprowadzono tzw. "dolną fermentację" uzyskując złocisty, klarowny napój. W 1871 roku Carl von Linde wynalazł maszynę chłdniczą, co pozwoliło browarnikom uniezależnić się od klimatu. Dzęki odkryciu Ludwika Pasteur'a możnabyło przedłużyć przydatność do spożycia piwa. Rozwój kolejnictwa umożliwił wysyłanie piwa do dużych ośrodków przemysłowych. To pozwoliło na rozwój browarnictwa do dzisiejszych rozmiarów. | |
dragonnnn 26.10.2002,19:37 | kupa lepsza od piwa :] | |
szczepan 26.10.2002,19:40 | od browara to wara | |
dragonnnn 26.10.2002,19:42 | bo co ? | |
rZeZniki 26.10.2002,19:43 | a wodka gasi pozar mozgu ? | |
szarlotka 26.10.2002,21:53 | wódka rozpala tylko i wyłącznie a po borygo sie nieżygo, ale to wszyscy wiedzą :) | |
szczepan 26.10.2002,22:08 | autowidol to mój idol | |
dragonnnn 27.10.2002,11:34 | to jest reklama idOla czy autowidolu ? to jest reklama idOla czy autowidolu ? mam eCho mam eCho :] :] | |
|